|
KS Miroslav Antić Zvanični forum Kamerne scene ''MIROSLAV ANTIĆ'' Senta
|
| Welcome |
|
|
Dragi posetioče, čitanje foruma je svima dostupno, ali da bi ste pisali, morate se učlaniti. |
| Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu |
| Autor |
Poruka |
Branko ModTeam

Pridružio: 13 Jan 2008 Poruke: 2293 Lokacija: tu iza ćoška levo, preko puta pokojne Ikonije
|
Poslao: Uto Maj 20, 2008 6:54 pm Naslov: |
|
|
Otvoren Petnaesti međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici
Dvadeset jedna predstava do 24. maja
Petnaesti međunarodni festival pozorišta za decu, na kome ove godine učestvuju dečja pozorišta iz 15 zemalja, sa ukupno 21 pozorišnom predstavom, otvoren je u nedelju uveče u Subotici. Prvog dana festivala, po ustaljenom običaju, dodeljene su i nagrade za životno delo "Mali princ", koju su ove godine dobili američki lutkar Džim Gejbl i subotički glumac Laslo Ripco.
Prateći deo programa čine izložbe, filmovi, promocije i performansi, koji će se odigravati na trgovima i ulicama Subotice, ali i drugih gradova Srbije. Dečji pozorišni festival je od pre dve godine prešao granicu, i njegove se predstave igraju i u Segedinu, kaže direktor festivala Slobodan Marković.
- Festival ima ideju da bude manifestacija od nacionalnog značaja, da bude kulturno dobro dece Subotice, Vojvodine, Srbije, ali i drugih zemalja. Ovde su gosti iz celog sveta, i mislim da će ovih nedelju dana ne samo Subotica, nego i mnogi drugi gradovi u Vojvodini i Srbiji živeti u duhu pozorišne scene i stvaralaštva za decu... A, o ugledu ovog festivala govori i odziv velikih pozoršta kakva su ona iz Budimpešte, Talina, Sankt Ptereburga, da dođu u jedan mali grad, i da im taj dolazak mnogo znači - kaže Marković.
Organizator festivala je Skupština opštine Subotica, a pokrovitelji republičko Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Među ovogodišnjim učesnicima nalaze se pozorišta iz Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovenije, Francuske, Estonije, Austrije, Bosne i Hercegovine... Festival traje do 24. maja. _________________ Ars longa, vita brevis
|
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Branko ModTeam

Pridružio: 13 Jan 2008 Poruke: 2293 Lokacija: tu iza ćoška levo, preko puta pokojne Ikonije
|
Poslao: Sre Maj 28, 2008 9:15 am Naslov: |
|
|
Škola klasične komedije
Poznata komedija "Iza kulisa" Majkla Frejna uskoro će se naći na repertoaru Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaza i ovih dana reditelj Zoltan Puškaš intenzivno radi sa glumcima da bi sve bilo gotovo za premijeru 30. maja. Zoltan Puškaš, inače član glumačkog ansambla ovog pozorišta, koji već godinama unazad režira, sada radi klasičnu komediju situacije, koja ima svoje karakteristike, i smatra da je to izazov za njega. U pitanju je predstava o predstavi, i onome što se događa na samoj sceni, kao i iza kulisa, među glumcima dok ne glume, što publika naizmenično prati, zahvaljujući dvostranoj scenografiji.
- Kada smo odabrali ovaj tekst, hteo sam da tom komadu dodam i nešto svoje - objašnjava Zoltan Puškaš - Dramaturg Kornelija Goli i ja smo puno pričali o tome, nešto smo hteli i da uradimo, ali nažalost, nije bilo izvodljivo. Kao što muzičari moraju da prate partituru, tako i ovaj tekst moraš da pratiš, jer ćeš se izgubiti ako ga ne poštuješ. Nažalost, moramo da igramo kako je napisano. To jeste klasična komedija, i to je, u prvom redu, zadatak za glumce. Zbog toga sam izabrao ovaj komad, a i zbog publike.
U predstavi igraju: Livia Banka (Doti Otli - Mrs.Kleket), Tamaš Varga (Dalas Lojd - Reditelj), Ištvan Kereši (Gari - Rodžer), Andrea Jankovič (Bruk - Viki), Judit Ferenc (Popi - Inspicijent), Aron Balaž (Frederik - Filip i Šeik), Emina Elor (Belinda - Flavija), Zoltan Širmer (Tim - Dekorater) i Atila Giric (Selsdon - Provalnik). Scenograf i kostimograf je Ištvan Čik.
Dogovarajući se u pozorištu oko toga da bi trebalo da rade komediju, Puškašu je palo napamet da rade ovaj komad.
- Gledao sam predstavu "Iza kulisa" zrenjaninskog pozorišta, koja je gostovala u SNP - u, i razmišljao zašto ne bi i mi mogli to da radimo? U životu još nisam probao kako funkcionišem kao reditelj klasične komedije. I za mene je to škola. Ali, rad na ovoj predstavi ide tako glatko...Bio sam jako uplašen, ne samo ja, nego i glumci, kada smo počinjali, jer se činilo da će sve to biti jako teško, ali nije. Iako jeste komplikovano kada glumac u predstavi glumi glumca. Još sam tražio od njih i što ekspresivniju glumu. A, uz to, moramo sve da radimo s merom.
Ali, sve to otvara mogućnosti i za reditelja, smatra Puškaš, kao i za glumce i publiku. Međutim, napraviti predstavu na kojoj će se publika smejati, mnogo je teže nego režirati dramu.
- Moraš znati i teoriju, jer treba sve da pratiš. Ne može se ništa izbaciti, jer tekst ne dozvoljava. Onda je sve na glumcima, koji moraju to da odigraju savršeno, i oni su mi rekli: "Bože, Puškaš, ovo je teže od mjuzikla ’Roki...’", i fizički i psihički. Zato što moraju da budu koncentrisani u svakom trenutku, jer će izgubiti konce. To je kao matematika, koja mi u školi, priznajem, nije bila na prvom mestu. Ovo je zanatski posao koji mora da se radi vrlo precizno. Ali, jako sam zadovoljan i radostan kako rade glumci. Imao sam i ranije sličan osećaj kada sam u ovom pozorištu, ali sada je to iznad očekivanja. Svaki glumac je zadovoljan, radostan, i zna da je radeći na ovoj predstavi dobio veliku šansu, kao i ja, i samo pozorište... _________________ Ars longa, vita brevis
|
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Branko ModTeam

|
Poslao: Sub Jul 05, 2008 4:24 pm Naslov: |
|
|
Najbolja predstava u celini "The Hardcore Machine"
Proglašenjem pobednika, preksinoć je u Katoličkoj porti završen 14. internacionalni festival alternativnog i novog teatra (Infant), tokom kojeg je, od 25. juna do 3. jula, pod geslom Transmedijalni teatar, novosadska publika imala prilike da u selekciji Nele Antonović vidi 17 predstava, u izvođenju ansambala iz Švajcarske, Rusije, Češke, San Marina, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, kao i zaista veliki broj pratećih programa, pre svega performansa.
Članovi ovogodišnjeg žirija – teoretičarka medija iz Beograda Ivana Kronja, reditelj iz Milana Masimo Đaneti i teatrolog iz Novog Sada Zoran Đerić – jednoglasno su doneli odluku da se nagrada za najuspeliji eksperiment i predstavu u celini dodeli predstavi Brecht – The Hardcore Machine (prva i treća slika) Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, da se nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenta pozorišnog jezika dodeli kompaniji "Drift" iz Ciriha za predstavu Sound Machine, kao i predstavi Enjoy July (druga slika) u produkciji bugarske "Stanice" i srpskog Belefa, te i da se za specifičnu izražajnost i estetsko preminovanje formi u graničnom polju između dokumenta života i umetničkog artefakta nagrada dodeli predstavi Žena bomba Beogradskog dramskog pozorišta i predstavi I am 1984 "k.o./koombiniranih operacija" iz Zagreba.
Po mišljenju članova žirija, Brecht – The Hardcore Machine snažna je i emotivna, ironična, eksperimentalno iskadrirana, ali i dobro izbalansirana predstava, sačinjena od slika i poenti koje su svaka za sebe dovoljno jake, uz to i povezane zajedničkom niti koja svedoči o visokom standardu, kako umetničkom, tako i tehničkom. Predstava koncert Sound Machine ispituje osetljivost naših čula, vidljivog i nevidljivog, čujnog i nečujnog, inventivno i duhovito, scenski ubedljivo, dok u je predstavi Enjoy July, zaključuju dalje članovi žirija, originalan pristup jeziku tela, kao i svakodnevnom govornom jeziku što u novom, pomerenom kontekstu transmedijalnosti proizvodi komične reakcije kod publike i prihvatanje eksperimenta kao pozorišnog čina.
Opet, za predstavu Žena bomba rečeno je da je primer politički i rodno angažovanog pozorišta koje ukida razliku između javnih prostora i gledališta, ličnih i opštih problema, te i da je odličan primer korišćenja, odnosno, zloupotrebe medija u svakodnevnom životu, kao i u umetnosti, dok su o predstavi I am 1984 članovi žirija mišljenja da je ona svojevrsni teatarski link između privatnosti, lične istorije i globalne slike sveta, realnih mogućnosti interakcije, bez mesta za improvizaciju.
Na kraju, recimo i da je preksinoć, poslednje večeri 14. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, novosadska publika videla jednu od nagrađenih predstava – Enjoy July, kao i predstavu Lice od stakla Bitef teatra i Studentskog kulturnog centra Beograda. Neposredno pre pomenutih predstava Goran Ostojić Vid izveo je performans pod nazivom Slikarstvo filma, a nakon proglašenja festivalskih pobednika članovi grupe "Alice In Wonderband" održali su koncert povodom zatvaranja manifestacije. _________________ Ars longa, vita brevis
|
|
| Nazad na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
 Community Chest
|