|
It is currently 27 Dec 2009, 01:06
|
View unanswered posts | View active topics
| Welcome |
|
|
Dragi posetioče, čitanje foruma je svima dostupno, ali da bi ste pisali, morate se učlaniti. |
 |
|
 |
|
| Author |
Message |
|
Branko
|
Post subject: PITANJA I ODGOVORI Posted: 16 Jul 2009, 20:37 |
| ModTeam |
 |
Joined: 13 Jan 2008, 15:07 Posts: 6328 Location: tu iza ćoška
|
|
Pošto imamo na forumu jednog osvedočenog sveznadara i dva tri koji to mogla da budu, zamislio sam ovu temu da svako postavlja pitanja za koja ne zna odgovor ili se dvoumi.
Evo da počnem.
Da li se kaže donešeno, odnešeno, prenešeno ili preneseno, odneseno, doneseno kako čujem u poslednje vreme?
_________________ Ars longa, vita brevis
|
|
|
|
 |
|
Mica
|
Post subject: Posted: 16 Jul 2009, 22:30 |
|
|
Ajde, bibli, pomozi. Ja govorim donešeno, odnešeno... Naravno, ne mora da znači da je to ispravno. Baš i mene zanima šta je pravilno.
_________________ Srednji je prednji, ako iza njega ima pozadi.
|
|
|
|
 |
|
*frajla*
|
Post subject: Posted: 17 Jul 2009, 09:10 |
| ModTeam |
 |
|
Hmmm... 'Bem li ga ako znam... (naravno, ovo " 'bem li ga" se ne odnosi na Bucka!)
...ja upotrebljavm sve navedene načine izgovora, u zavisnosti od položaja sunca, mesečevih mena, PMS'a... 
_________________ "Najveći čovek uvek ostaje dete."
Gete
|
|
|
|
 |
|
Branko
|
Post subject: Posted: 11 Aug 2009, 17:26 |
| ModTeam |
 |
|
aleksey wrote: snaćiće se => snaći će se
Bio si skroz u pravu Aleksa.

|
|
|
|
 |
|
aleksey
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 08 Sep 2009, 14:30 |
| ModTeam |
 |
|
Frajla wrote: ...koji sada igra u inostranstvu (nisam sigurna da li je Portugalija ili Španija).... Miša je u Portugalu, ne u Španiji. Portugal (srpski) Portugalija (hrvatski) 
_________________ A winner always knows where he's going. A champion never forgets where he's from.
|
|
|
|
 |
|
aleksey
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 15 Sep 2009, 15:33 |
| ModTeam |
 |
|
Pošalji mi TAČAN NAZIV tih "rarovanih" fajlova na mail... Ah, da. I moli se Bogu, i to: 1. da uspem, a naročito 2 da te neće puno koštati...  P.S. Ako te interesuju sound effects, i želiš MAAAALO upotpuniti svoju zbirku, javi se na mail. MOŽDA imam nešto što te interesuje (npr. "The Universal Studios Sound Effects Library", "The BBC Sound Effects Library" -(20 CD's), "Warner Bros Sound Effects Library ", "Sound Ideas Series 1000 General Sound Effects Library" - (28 CD's) "Sony 1001 Sound Effects"... itd, itd)
_________________ A winner always knows where he's going. A champion never forgets where he's from.
|
|
|
|
 |
|
Branko
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 15 Sep 2009, 18:01 |
| ModTeam |
 |
|
|
Već sam ti se javio. A tačan naziv je - sounds_effect.
|
|
|
|
 |
|
Branko
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 08 Nov 2009, 12:14 |
| ModTeam |
 |
|
|
Gledajući jednu rusku filmsku epopeju i istorijski devetočasovni spektakl „Oslobođenje“ od Jurija Ozerova saznao sam da su Amerikanci 1945. nudili separatni mir Nemcima iza leđa Rusa preko agenta Alana Dalasa i nemačkog generala Volfa u Švajcarskoj. Nisam neki znalac istorije, ali nisam ni duduk, ipak nisam nikad čuo za ovo. Zna li neko nešto više o ovome?
|
|
|
|
 |
|
Bibliotekar
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 09 Nov 2009, 13:14 |
| Site Admin |
 |
|
Zaista me iznenađujete, dražejši. Koliko se sećam, svojevremeno, u našem sada već davno prošlom dečaštvu, koje je i uobličilo neke crte naših ličnosti, skupa smo se oduševljavali podvizima jednog istinski unikatnog tajnog agenta, koji je blagodareći maestralnoj glumi jednog od bardova sovjetske kinematografije - Vjačeslava Tihonova - uspeo da u fenomenalnom serijalu „Sedamnaest trenutaka proleća” (Семнадцать мгновений весны) dočara istinsku kompleksnost pravog, na intelektualnom postignuću zasnovanog obaveštajnog rada, a koji je bio vezan upravo za gore navedenu temu.  Da, lik sovjetskog Džemsa Bonda, štardanterfirer Oto fon Štirlic (odnosno major Maksim Isajev) je za razliku od svog danas daleko čuvenijeg britanskog kolege rađen prema istinitom istorijskom predlošku - prosedeu zasnovanom na istorijatu operacije Crossword (ukrštenica)- tajnim pregovorima između Alena Dalsa i SS generala Karla Volfa u martu 1945. u švajcarskoj o separatnom miru između Nemačke i zapadnih saveznika (nominalno - samo oko povlačenja nemačkih snaga iz Italije) zarad sprečavanja širenja komunizma u posleratnoj Evropi. Taj fenomenalan serijal, koji u romansiranoj formi govori o istinskim podvizima sovjestkih obaveštajaca Lava Maneviča, Šandora Radoa i Nikolaja Kuznjecova, bi - po mom skromnom mišljenju - trebalo reprizirati na isprazno užeglom javnom servisu Evropske Srbije. Ako ništa drugo, a ono zarad estetskog edukovanja širih masa u pogledu kvalitetnog uobličavanja narativne strukture filmske priče. Mogli bi gledaoci mnogo toga da saznaju i da nauče. Štaviše, možda bi ih i nagnalo da malo detaljnije proučavaju istoriju koja se ne nalazi u obaveznim udžebenicima, ili na naslovnim stranama tabloida. Za one koji žele da se podsete na taj nezaboravni TV užitak i osveže svoje istorijske spoznaje, evo i jednog sentimentom bremenitog linka: http://www.youtube.com/watch?v=dxB0qhFLHJw&feature=relatedAko ništa drugo, biće u prilici da čuju divnu, emocijama prepunu a opet tako suptilnu melodiju genijalnog Mihaila Tariverdijeva.
_________________ Acriter et Fideliter!
|
|
|
|
 |
|
Branko
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 09 Nov 2009, 13:54 |
| ModTeam |
 |
|
|
Sećam se serije, ali se ovog istorijskog fakta ne sećam. Hvala.
|
|
|
|
 |
|
Ana
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 03 Dec 2009, 23:51 |
|
Moze li neko da mi objasni zanimanje starleta? To zanimanje se pojavljuje sve cesce u poslednje vreme, ko zna mozda se prekvalifikujem... 
|
|
|
|
 |
|
Upravnik
|
Post subject: Re: PITANJA I ODGOVORI Posted: 04 Dec 2009, 15:31 |
| Site Admin |
 |
|
VOKABULAR kaže: starleta (ital. starletta - zvezdica) - pozorišna ili filmska glumica za sporedne uloge A ja bih rekao - sponzoruša.  (Čast izuzecima)
_________________ When you have to kill a man it costs nothing to be polite
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|