|
MINISTAR BRADIĆ JE GLUP
Obaveštavamo izdavače da se 2009. ukida: Nebojša Bradić
Još od januara trajala je rasprava o novom budžetu, te je u aprilu već odavno svima bilo jasno da će sredstva kojima raspolažu ministarstva biti znatno manja od sredstava predviđenih prethodnim budžetom. U takvoj situaciji, svaki pametan ministar ne objavljuje nikakve rezultate.
A možda Ministar, s to malo pameti, misli da u 2009, uz njegovo svesrdno zalaganje, niko ništa neće ni objaviti, pa se na vreme treba spremiti da se izdavačima upropasti i 2010. No dobro, nije stvar, zapravo, u tome. Nije mi jasno kako on uopšte poziva bilo koga na dogovor, kada se ne drži ni onoga što sam kaže. Kakav dogovor praviti sa Ministrom koji svoje odluke menja svaka dva meseca, kao da prethodne nije ni donosio. Daleko je 2010. za dogovore sa Bradićem, a i inače Ministar kulture u Vladi Srbije doneo je 16. juna 2009. odluku: usled promene budžeta, novac namenjen za otkup knjiga umanjuje se za pola, pa će izdavačima dakle biti plaćena tek polovina od ranije dogovorene cene knjiga, koje su oni već poslali bibliotekama, prema jednoj prethodnoj, još iz aprila 2009, Ministrovoj odluci. Pošto je odlučio, ministar Nebojša Bradić je i pozvao izdavače na dogovor o otkupu za 2010. Sve to zainteresovani izdavači mogu pročitati na Internet strani Bradićevog ministarstva, treba samo da kliknu na „Obaveštenje izdavačima”.
Obaveštenje sam pročitao više puta, onda prespavao, pa pročitao ponovo... ne vredi, ne napušta me utisak od prvog čitanja - u tom Ministarstvu nema nikog normalnog, jer da ima, sprečili bi Ministra bar da objavljuje svoje glupe odluke, ako već ne mogu da ga spreče da ih donosi.
Ali, to da je odluka glupa, nažalost, nije sve. Način na koji ju je Ministar saopštio izdavačima bezočan je u svojoj bahatosti i u svom siledžijstvu. Pa sad znamo i to da ministar Bradić nije samo skučene pameti nego je još i nasilnik. Jer da nije kabadahija, on bi se izdavačima makar izvinio. Recimo:
„Jeste, bio sam glup što sam u aprilu objavio rezultate otkupa i naložio da se izdavačima pošalju ugovori i zahtevi da knjige dostave bibliotekama; izvinjavam se zbog toga; i skrušeno molim izdavače da prihvatite moju novu odluku.”
Naime, još od januara trajala je rasprava o novom budžetu, te je u aprilu već odavno svima bilo jasno da će sredstva kojima raspolažu ministarstva biti znatno manja od sredstava predviđenih prethodnim budžetom. U takvoj situaciji, svaki pametan ministar ne objavljuje nikakve rezultate, izuzev ako nije potpuno siguran da ima pokriće za ono što kaže. Naš Ministar nije bio pametan, pa bi zbog toga morao biti pokunjen i zamoliti za oprost.
Ali, umesto da pita da mu se oprosti, on bodro zove na novi razgovor - o otkupu za 2010! I tako, ne samo da se pravi kao da u aprilu ništa nije bilo, a bilo je, svedoče o tome knjige već zavedene i smeštene na police biblioteka širom Srbije, nego bi da obriše i ostatak 2009. Jer, morao je to Ministru neko reći, kad već sam nije pametan da zna, da se otkup, koji je on svojim odlukama sasvim obesmislio, odnosi zapravo na 2008. A posle 2008. ide, je l' da, 2009, pa ako se o nečemu treba dogovarati, onda je to otkup za 2009, a ne 2010. godinu.
A možda Ministar, s to malo pameti, misli da u 2009, uz njegovo svesrdno zalaganje, niko ništa neće ni objaviti, pa se na vreme treba spremiti da se izdavačima upropasti i 2010. No dobro, nije stvar, zapravo, u tome. Nije mi jasno kako on uopšte poziva bilo koga na dogovor, kada se ne drži ni onoga što sam kaže. Kakav dogovor praviti sa Ministrom koji svoje odluke menja svaka dva meseca, kao da prethodne nije ni donosio. Daleko je 2010. za dogovore sa Bradićem, a i inače.
Dejan Ilić - E-novine
_________________ Ars longa, vita brevis
|