|
It is currently 27 Dec 2009, 00:58
|
View unanswered posts | View active topics
| Welcome |
|
|
Dragi posetioče, čitanje foruma je svima dostupno, ali da bi ste pisali, morate se učlaniti. |
 |
|
 |
|
| Author |
Message |
|
Upravnik
|
Post subject: Nagrada Milanu Belegišaninu Posted: 05 Apr 2008, 00:08 |
| Site Admin |
 |
|
|
ОДЛУКА ЖИРИЈА О НАГРАЂЕНИМ ФИЛМОВИМА
55. БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА ДОКУМЕНТАРНОГ И КРАТКОМЕТРАЖНОГ ФИЛМА
Међународни жири 55. Фестивала у саставу:
1. Juao Paolo Macedo, председник жирија
2. Christl Grunwald Merz
3. Дана Будисављевић
4. Борис Митић
5. Растко Ћирић
је на завршној седници пошто је погледао све филмове у такмичарском програму, једногласно донео следеће Одлуке о наградама:
ЗЛАТНА ПЛАКЕТА БЕОГРАДА за најбољи филм домаћег такмичарског програма и новчани износ од 2.000,00 евра, добио је филм: ''Ласта'' редитеља Милана Белегишанина
Експликација: Права лекција о нарацији.
Last edited by Upravnik on 05 Apr 2008, 00:10, edited 1 time in total.
|
|
|
|
 |
|
Upravnik
|
Post subject: Posted: 05 Apr 2008, 00:08 |
| Site Admin |
 |
|
|
Утеха повређених бића
Филм „Ласта“ Милана Белегишанина говори о човеку који је пронашао ласту испалу из гнезда. Ласту је прихватио као своје дете, почео је да је храни црвима и давао јој воду. Током неколико месеци дружења ласта је непрестано пратила човека у свакодневним сеоским пословима. Дубока емотивна веза ипак се прекинула доласком јесени.
„Ову невероватну причу чуо сам од новинара Жељка Марковића који ми је рекао да постоји старац који се толико везао за птицу да је велики део њега умро кад је ласта нестала“, каже Белегишанин. „Сетио сам се пословице која је настала у окриљу старих раса на Далеком Истоку, које су гајиле свилену бубу, а која гласи: `Само време и стрпљење могу од листа да начине свилу`. Старац је управо стрпљењем и љубављу успео да припитоми своју ласту. И, још нешто - попут ласте и он је избачен из свога гнезда. Два повређена бића нашла су једно у другом утеху. Нисам оклевао да одем у село Сурдук, у ком живи и у коме је неговао и чувао своју птицу. Када сам га први пут угледао, седео је на клупи на крају улице и гледао ка небу, очекујући ваљда познати лепет крила. Упознао сам неписменог свињара, који у себи има толико љубави и мудрости да би могао да срочи још једно Јеванђеље.
За локацију снимања изабрао сам пољану јер само изнад широких и пустих пољана има довољно простора за лет птице и лет старчеве приче. Пустош те пољане, с друге стране, носи у себи слободу ходања, али и опорост живљења“, закључује Белегишанин.
|
|
|
|
 |
|
Upravnik
|
Post subject: Posted: 05 Apr 2008, 00:10 |
| Site Admin |
 |
|
|
ČESTITAMO NAŠEM PRIJATELJU MIŠI BELEGIŠANINU NA OSVOJENOJ NAGRADI.
|
|
|
|
 |
|
Branko
|
Post subject: Posted: 06 Apr 2008, 16:33 |
| ModTeam |
 |
Joined: 13 Jan 2008, 15:07 Posts: 6328 Location: tu iza ćoška
|
|
Malo je ljudi koji tako lepo i mudro pričaju kao Miša Belegišanin.
_________________ Ars longa, vita brevis
|
|
|
|
 |
|
Mica
|
Post subject: Posted: 24 Jun 2008, 14:01 |
|
|
Филм је сјајан. Гледала сам га више пута и сваки пут у мени изазове бујицу осећање. Свака част, Мишо.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|