Ovi naši "dežurni saobraćajci" na našoj toliko zasluženoj saobraćajnici ka Evropi, ubiše se od ubeđivanja "zaglupelih" narodnih masa da nas (kao državu) niko ničim ne ucenjuje, i da mi ne podležemo ničijim i nikakvim pritiscima, već da je sve to samo demokratija, u svom pravom, izvornom obliku.
Ako sam ih dobro shvatio, mi moramo ispoštovati sve te silne rezolucije, odluke, preporuke i sl. drage nam EU i još draže UN iz jednog jednostavnog razloga jer nas, kao članove tih organizacija ili grupacija, samo članstvo na to obavezuje.
Dakle, tamo, u telima tih organizacija sve se lepo demokratski raspravi, objasni, argumentovano predstavi, pa nakon toga, demokratski izglasa (većinom, naravno, i to ogromnom) i onda se to jednostavno mora slušati. I to ne samo mi, već i svi ostali članovi tih istih organizacija i grupacija.
To je dakle demokratija, a nikako ucene i pritisci, kako to (sasvim neopravdano) pokušavaju predstaviti neki "neprijatelji demokratije i kočničari našeg bržeg ulaska u Evropu".
I taman kad sam sebe, posle silnih muka i velikog truda, uspeo ubediti i "preubediti" da je greška u meni i mom dotadašnjem načinu razmišljanja, i ponosno i uzdignuta čela, "prosvetljen" krenuh sa mnogo manje gorčine u ustima pratiti te silne rezolucije, preporuke, odluke i slično, shvativši konačno šta je suština demokratije, pročitah jednu vest koja mi napravi totalnu zbrku u glavi.
Vest glasi (čitav tekst na
http://www.index.hr/vijesti/clanak/un-t ... 57382.aspx ):
Quote:
UN traži od SAD-a ukidanje 47-godišnje blokade Kube
GENERALNA skupština UN-a je s 187 glasova za, trima protiv i dvama suzdržanim poduprla rezoluciju kojom se zahtjeva od SAD-a da, nakon 47 godina, ukine blokadu Kube.
Generalna skupština ovu rezoluciju stavlja na dnevni red već 19 godina. davne 1992. godine dobila je potporu 59, država, i od tada potpora raste. Prije pet godina rezoluciju je poduprlo 179 država, a prošle godine 185.
I taman pomislih da će padati ne kiša ili sneg, već sekire, kad, čitajući dalje, videh da USA, takođe član te iste UN, a usput i potomci one Biblijeve-toliko-hvaljene-Deklaracije, tvorci i jedini borci za demokratiju odlučiše sledeće:
Quote:
Ipak, unatoč protivljenju čitavoga svijeta, SAD ne odustaje od blokade.
Zamislih se ponovo, ali od silne zbrke ne uspeh ništa pametno smisliti, onim ovog "ničim izazvanog" naslova ove teme. Možda ćete Vi biti bolje sreće?
P.S. To što ovu vest ne videh u našim medijima, a naročito kod "majke svih istina i nezavisnosti" (čitaj: B92) je, naravno, sasvim slučajno. Možda nisam detaljno pregledao.