It is currently 30 Nov 2009, 21:11

All times are UTC + 2 hours

Welcome
Dragi posetioče, čitanje foruma je svima dostupno, ali da bi ste pisali, morate se učlaniti.

Page 1 of 1 [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Anegdote
PostPosted: 11 Mar 2008, 18:41 
ModTeam

France, Anatol - francuski književnik (1844-1924)
Šetajući Luksemburškim parkom u Parizu, jedan prijatelj reče slavnom piscu:
- Ovde će vam posle vaše smrti podići spomenik.
- Da, zaista - odgovori France. - Ko zna koliko će to stajati. Zašto mi ne daju sada taj novac? Eto, u životu je, na žalost, tako: trnje dobijaju živi, a ruže mrtvi.

*
Pred Anatolom Franceom povedoše razgovor o piscima čije knjige ništa ne vrede, iako su oni postali popularni.
- U redu, - primeti majstor - mislite li da je potrebno malo umeće da bi se prodale bezvedne knjige? Genijalnost je njihova velika - za trgovinu!

Furetiere, Antoine - francuski književnik (1619-1688)
Izmedu Isaaca Benseradea, francuskog pesnika i njegovog kolege Furetierea vladali su vrlo zategnuti odnosi. Jednom u Akademiji Benserade zauze mesto svog kolege i reče da svi čuju:
- Ko zna koliko ću s ovog mesta gluposti reći!
- Hrabro! - odgovori Furetiere. - Prvu ste već izgovorili.

Fox, Karlo - engleski govornik (1748-1806)
Neko upita cuvenog engleskog govornika i državnika Karla Foxa, koji je bio i strastveni kockar, šta najviše voli. On odgovori:
- Dobijati u igri.
- A nakon toga?
- Gubiti u igri - zaključi Fox.

Fontanelle, Bernard - francuski književnik i filozof (1657-1757)
Jedne večeri, u prisustvu filozofa Fontanellea pričalo se o poznatim istinama, kao i onima koje još treba otkriti.
- Dakle, kad bih ja imao sve istine u svojoj ruci - reče filozof - oklevao bih da ih pokažem ljudima, jer istina donosi nesreću. Setimo se Galileia!

*
Neki bogataš je razgovarao s Fontanelleom o bogatstvu.
- Potrebna je velika duševna snaga da bi se preziralo bogatstvo.
- Oh, ne - odgovori pisac - dovoljno je setiti se u čijim se sve rukama ono nalazi.

Filipović, Rasim - bosanskohercegovacki književnik
Književnik i dramski pisac Rasim Fillipović, vršio je posle rata dvadeset godina jednu od funkcija u značajnoj republickoj ustanovi za kulturu. U ono doba njegove su drame bile zaista izvođene s izuzetkom u riječkom Narodnom kazalištu gde je intendant bio književnik Marko Božic.
Jednog dana Filipović nazove telefonski riječko kazalište i službenim glasom zapita:
- Zbog čega vi tamo ne izvodite dobre drame Rasima Filipovića?
Kako se na telefonski poziv odazvao sam Božić, odmah je prepoznao Filipovićev glas, pa ga je u povišenom tonu zapitao:
- Jesi li to ti, Rasime, boga ti tvoga... - Filipović je, naravno, istog trenutka prekinuo razgovor.

Feydeau, Georges - francuski književnik (1862-1921)
Jedan od najduovitijih pisaca vodvilja G. Feydeau ušao je u knjižaru u nameri da kupi knjigu. Najednom ugleda svog prijatelja kako kupuje neku knjigu. Pisca je zanimalo koju je knjigu kupio njegov prijatelj, te pogleda naslov, koji je glasio "Kako postati bogat".
- Savetujem ti - reče Feydeau prijatelju - da odmah kupiš "Krivični zakonik". Ja još nisam čuo da se neko na pošten način obogatio.

*
U salonu nekog pariskog dobrotvora govorilo se o dobročinstvima. Među gostima se nalazio i G. Feydeau. Neki čuveni škrtac počeo je govoriti, hvaleći se.
- Čim me neki siromah zamoli za milostinju, ja odmah stavim ruku u džep...
- Zlo je u tome - prekine ga komediograf - što tu svoju ruku ne izvlačite dok je još siromah pokraj vas.

Kada se Nikola Pasic razboleo iz skupstine mu dolazi depesa:
Skupstina Vam zeli brzi opravak, sa 192 glasa ZA i 58 protiv

Sedeo tako Feydeau sa svojim kolegom Lajeunesseom u kafani gde su razgovarali o jednom netalentovanom ali srećnom komediografu.
- Onaj - s velikim prezirom reče Lejeunesse - nije ni za šta drugo već da bude rogonja!
- Naposletku, naposletku... - nadoda Feydeau - i u tome treba da mu pomaže žena!

Fernandel, Fernand Contantin - francuski komičar (1903-1971)
Francuski komičar Fernandel bio je poznat kao strastveni lovac. Kad je jednom snimao film u Africi, iskoristio je priliku i pošao u lov na krupnu divljač. Čim se vratio u Pariz, pohitao je da prijateljima ispriča svoje lovačke dogodovštine.
- Dragi Simon - počeo je Fernandel. - Kada sam se približio lavu i nanišanio, zatajila mi je puška.
- Pa što? - mirno će prijatelj.
- Ništa, lav je počeo da se penje na drvo.

*
Dok je još bio mladi student, Fernandel je imao zaručnicu, takođe studentkinju. Ona nije bila nipošto spremna da udovolji svim njegovim željama. Jednog dana on je počeo nagovarati zaručnicu da mu dopusti "izvesne slobode" koje moderan svet dopušta sebi i pre braka.
- Moramo se najpre dobro upoznati - uveravao ju je on. - Ako se pokaže da se dobro slažemo, onda ćemo se venčati. Međutim, ako utvrdimo da smo pogrešili, onda ćemo se lepo razići...
- Dobro, dobro, - reče devojka - samo čije će ime nositi greška: tvoje ili moje?

Frine - grčka kurtizana (IV st. p.n.e.)
Čuvena grčka kurtizana Frine toliko se bila obogatila da je pored zlatnog Zeusovog kipa velicine čoveka dala ponovo podignuti i zidove Tebe na kojima je naredila da se napiše:
"Frine je podigla što je Aleksandar razrušio". Kad su je zapitali zašto je to učinila, odgovorila je:
- Zato, neka svet vidi kako je Frine s užitkom i lakše sagradila ono što je Aleksandar s gnevom i teško porušio.

Fridrik IV - danski kralj (1671-1730)
Ruski car Petar Veliki bio je gost danskog kralja Fridrika IV, i za vreme svog boravka, praćen od kralja, obišao je znameniti zamak u Kopenhagenu. Kad su izašli na vrh kule, dva vladara su razgovarala o politici. Najednom car reče:
- Hocete li da vidite koliki je moj autoritet?
Nato se okrene jednom kozaku iz svoje pratnje, pokaže mu ambis i zapovedi:
- Skoči!
Kozak i ne trepne, pozdravi vojnički cara i skoči.
- Vidite? - nastavi Petar Veliki. - Imate li vi ovakve podanike?
- Na sreću, ne! - odgovori hladno danski kralj.

Ford, John - američki reditelj (1895-1973)
Čuveni američki reditelj John Ford je tvrdio:
- Žena je inferiornija od muškarca samo kad se radi o penjanju na drveće, to jest vraćanju hiljadu godina unazad.

*
Autor mnogih filmova o Divljem zapadu rekao je:
- U celokupnoj istoriji Divljeg zapada palo je mnogo manje žrtava nego u istom periodu pitome Evrope.

*
Za Johna Forda priča se da je u poslu bio vrlo pedantan. Naročito ako se radilo o detaljima prilikom snimanja filmova.
- Ko kaže da se detalji ne vide na platnu, taj zacelo nije nikad video ni detalje ni platno. Gledaoci, naprotiv, sve vide.

*
Neka mlada glumica priđe režiseru i požali se da je njena uloga u filmu toliko mala, da je neće niko zapaziti.
- Oh, kako se varate, gospođice: ako vas ne zapaze, to će biti najbolji znak da ste uspeli. U takvim ulogama redovno se zapaža samo slaba kreacija - reče Ford.

*
Jednom je John Ford rekao:
- Zamislite, publika s velikom napetošću gleda film čitava dva sata, da bi dočekala venčanje dvoje protagonista. Inače, u običnom životu, drama tek tada počcinje.

Fischer, Robert - američki šahovski velemajstor (1943)
Američki velemajstor, bivši prvak sveta, Boby Fischer voli dobru kuhinju. Jednom je rekao:
- Ko ne zna šta je dobro jelo, taj sigurno ne zna ni šta je velika pamet. Istina, ima izuzetaka na obe strane.

Flavije, Tito - rimski imperator (40-81. g.)
Među rimskim imperatorima bilo je i vrlo humanih. Takav je bio i Tito Flavije. Sačuvana je njegova poznata izreka o danu u kojem nije učinio ni jedno dobročinstvo:
- Izgubio sam još jedan dan!

Bob Dol podpredsednik SAD marta 1995.g. je poslao pismo direktoru Geteovog instituta u Bonu ove sadrzine: "Dragi Gete, imam cast da Vam predlozim da postanete clan republikanskog kruga u Vasingtonu kako ismo raspravljali o buducem svjetskom poretku. Takodje bih volio da Vam predstavim mogu suprugu Elizabet". Direktor Istituta mu je odgovorio: "Zahvaljujem na Vasem ljubaznom pozivu, ali zalim sto necu moci da stegnem ruku Vase supruge. Johan Volfgang fon Gete (1749-1832)!

Page 1 of 1 [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours